The Spiral, Unga Klara och Öppen Scen

Publicerad 4 september 2012

Har ni sett The Spiral? SVT’s nya dramaserie som kallasTransmedial. Jag har det. Och jag har surfat runt på hemsidan och kollat in allt som finns där.

Först undrade jag vad Transmedial betyder. Nu vet jag.

Trans betyder ungefär genom, tvärsöver, över och Media har med TV, radio och andra kanaler som skickar information till oss människor. Alltså, transmedia är media (tex TV) som går över gränser. The Spiral är ett TV-program där man sen kan fortsätta uppleva genom att spela deras onlinespel, kolla på deras bloggar och youtubekanal och chatta.

Nu i veckan ska Unga Klaras egen Suzanne Osten sitta i The Spiral-studion med Johanna Koljonen och prata om Transmedia, nått som Suzanne vet mycket om. Suzanne jobbar alltid transmedialt när hon gör sina teaterföreställningar. Skådespelare skickas ut i sina rollkaraktärer för att testa hur de klarar det verkliga livet och skolklasser bjuds in till teatern för att vara med och skapa skådespelet  (och kvalitetssäkra, dvs se till att pjäsen verkligen ger vad de säger att den ska ge).

Och!

Så har vi Öppen Scen! Öppen Scen är Transmedialt som attans! Ni, publiken jobbar med Unga Klara och skapar konst. Vi, tillsammans, gör teater trots att vi befinner oss på olika ställen i Sverige, ja världen faktiskt.