Övning 36: Lammungarnas fest

Texten är hämtad från Lammungarnas fest av Leonora Carrington, som har premiär på Unga Klara 29 mars

Scen 12

(Fru Kötts salong ett par timmar senare. Genom fönstret strålar en glittrande vintermorgon. Fru Kött sitter vid bordet och lägger patiens och äter räkor. Hunden Harry sover vid hennes fötter. Elisabet in, i sin slängkappa av kanin.)

FRU KÖTT  Gomorron, min vän. Har du ätit frukost?

ELISABET  Jadå, det var ett tag sen. Gör det nåt om jag sitter här hos dig en stund? Jag vill inte störa Filip… han telefonerar inne i det andra rummet.

FRU KÖTT   (utan att lyfta blicken från patiensen)    Ah – det verkar som om det var fem knektar i den här leken – eller till och med sex. Jag får upp dom hela tiden. Vem sa du Filip höll på att prata med i telefon?

ELISABET   Han ringer till polisen.

FRU KÖTT  (släpper kortleken) Va? Polisen? Det måste du hört fel, Elisabet lilla.

ELISABET Du verkar ha glömt att det begicks ett mord alldeles intill ditt hus i går kväll, på en av dina egna anställda.

FRU KÖTT  Pah! Jag trodde du var intelligentare än så, Elisabet. Det där kan du väl inte kalla ett mord?

ELISABET Folks huvuden brukar inte trilla av utan anledning.

Och han kan knappast huggit av det själv.

FRU KÖTT  Jag är ledsen att behöva säga det här, Elisabeth, men du verkar inte ha blivit ett dugg klokare sen jag såg dig sist. Du kan väl inte göra en så stor sak av en stackars fåraherde? Vad är det som har farit i dig?

ELISABET Också fåraherdar är mänskliga varelser – och tar du livet av mänskliga varelser är du en brottsling, i lagens ögon.

FRU KÖTT  (tittar nyfiket och ingående på Elisabet) Men Elisabet – skämtar du? I så fall ska jag upplysa dig om att det är ett väldigt dumt skämt… Och jag som tyckte du hade en så subtil humor en gång i tiden…

ELISABET  Jag förstår inte varför jag ska beskyllas för att skämta när jag bara säger som det är! Du borde börja begripa att vi lever i ett civiliserat samhälle där man faktiskt bestraffar mördare.

FRU KÖTT Elisabet! Är du fullkomligt från vettet?! Vad är det som har farit i dig? Inser du vilka fruktansvärda konsekvenser det skulle få för mig? Och för dig själv? Vi vill väl inte ha nån sån där… polisman … här i huset?! Det skulle ju bli helt omöjligt att leva här!

ELISABET Det är inte mindre riskabelt att låta en mördare gå lös… det är inte rätt mot resten av världen… Filip gör alldeles rätt när han ringer polisen… Och jag tänker hjälpa till så gott jag kan.

FRU KÖTT (utomordentligt uppbragt) Men du förstår ju inte vad det är du säger! Det här idiotiska skämtet har redan gått alldeles för långt. Elisabet! Svara mig! Är det sant att Filip har ringt till polisen? … Svara! Det är ju sanslöst det här! Dom får inte komma hit! Gå och säg åt Filip att jag måste tala med honom – genast!

ELISABET  Det är inte alls bra att du hetsar upp dig så här. Det är inte bra för hjärtat. Jag råder dig att ta det lite lugnare.

FRU KÖTT  Men det är ju fasansfullt, det som har hänt med dig! Vad är det, Elisabet?

ELISABET  (nonchalant) Jag vet inte varför det skulle intressera dig – och även om det skulle göra det så finns det ingen anledning att upprepa sig … Du är inte speciellt förtjust i din nya svärdotter, eller hur?

FRU KÖTT  Teodora är en slampa. Men jag förstår inte vad det har med det här att göra.

ELISABET Men vad har egentligen hänt med alla kvinnor som har vågat sig in i det här förbannade huset? Inklusive diskerskan… Ja, varför skulle hon vara ett undantag?

FRU KÖTT  Skulle det verkligen vara möjligt? … men det är klart – vi har alltid varit kända för vår charm …

ELISABET  (bittert) Er djävulska charm … Men den är snart ett minne blott. Jag har alltid velat ta hämnd för de fruktansvärda nätter som jag har fått stå ut med… kall, förödmjukad … förnedrad …

FRU KÖTT  Ditt fä! Ditt Fä! Så allt det här är bara en futtig hämnd för att du inte förmår glömma din ömkliga mänsklighet … Men så lätt kommer du inte undan! Jag avgudar min son, och om du kröker ett enda hår på hans underbara huvud…

 

 

 

 

 

Detta material är en del av projektet Öppen Scen på Unga Klara och får inte spridas eller användas i kommersiellt syfte utan överenskommelse med Unga Klara AB.